maanantai 4. syyskuuta 2017

Syksyn satoa: Kantarelli-pinaattilasagne


Kantarellit ovat suloisia! Niiden väri ja muoto ovat ihanat, puhumattakaan mausta. Kantarellit eivät tarvitse seurakseen kummoisia makuja, koska ne ovat herkullisia melkein sellaisenaan paistettuna. Sipuli ja kerma toki sopivat niiden kaveriksi kuin nenä päähän, ja seoksen notkeutta säätämällä saat näin joko muhennoksen tai kastikkeen. Paistetun kalan kanssa kantarellimuhennos on herkkua, ja kastike sopii niin pastan kuin uusien perunoidenkin päälle.

Viime viikolla onnistuin tekemään lähes täydellistä sienilasagnea, kantarelleista eli keltavahveroista! Täydellistä lasagnessa oli maku, mutta aavistuksen mehevämpää se olisi saanut olla. Kastiketta tuli vähän naftisti, enkä viitsinyt kesken kaiken ryhtyä jatkamaan sitä. Tein pienen annoksen lasagnea, ja vuokaan mahtui aina kaksi lasagnelevyä rinnakkain. Ahnehdin ja halusin vuokaan neljä kerrosta, vaikka oikeasti soosi olisi riittänyt vain kolmen pastalevykerroksen kanssa. Säädän nyt tuon ohjeen hitusen reilummaksi niitä kahdeksaa pastalevyä varten.

Lasagne on tavallisesti vähän työläänoloinen ruoka, kun pitää värkätä kaksi kastiketta. Kun vähän oikaisee ja tekee vain yhden soosin - pääosassa vaikkapa kantarelli - on ruoka uunissa melko joutuin ja tiskiäkin tulee vähemmän. Maussa sen sijaan ei ole mitään vähemmän! Tämä oli niiiiiin hyvää!


KANTARELLI-PINAATTILASAGNE (n. 2-3 annosta)

8 lasagnelevyä (täysjyvälevyt sopivat tähän hyvin)

tilkka öljyä
1 sipuli
n. 200g kantarelleja
1 pieni valkosipulinkynsi
pari mustakaalin lehteä
70 g tuoretta pinaattia
0,75 dl vehnäjauhoja
5-6 dl maitoa
200 g kantarellituorejuustoa
ripaus suolaa ja mustapippuria
3 salvianlehteä
tiraus sitruunamehua

+ juustoraastetta (raastoin cheddarjuustoa)

Laita uuni kuumenemaan noin 180 asteeseen. Hienonna sipuli ja valkoipulinkynsi. Putsaa kantarellit ja hienonna ne veitsellä rouheeksi. Ei haittaa vaikka joukossa olisi jokunen reilumpikin pala. Poista mustakaalista paksu lehtiruoti ja suikaloi lehdet. Huuhtaise pinaatinlehdet ja leikkaa niitäkin veitsellä vähän pienemmiksi.

Kuumenna paistinpannulla öljyä ja paista sipulia ja sienihakkelusta siinä melko reippaalla lämmöllä viitisen minuuttia, välillä sekoitellen. Lisää sitten valkosipuli, mustakaali ja pinaatti pannulle ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Lämpöä kannattaa jo vähentää. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja sekoita ne hyvin muiden ainesten joukkoon, minkä jälkeen voit lisätä maidon. Sekoita huolella, ettei jää paukkuja. Sekoita joukkoon vielä kantarellituorejuusto ja silputut salvianlehdet. Kun juusto on sulanut, tarkista paljonko suolaa vielä tarvitaan ja lisää sitä, jos tarvitaan. Muista, että pastakin imee makuja, joten suolaa saa olla himpun reippaammin kuin mitä normaalisti laittaisit. Ripaus mustapippuria ja tiraus sitruunamehua viimeistelevät maun.

Kokoa lasagne: Aloita ihan pienellä määrällä kastiketta, jonka päälle laitat lasagnelevyt. Sitten taas kastiketta ja vähän juustoraastetta, jonka jälkeen taas levyt - ja niin edelleen. Päällimmäiseksi tulee kerros kastiketta ja juustoraastetta. Nosta vuoka uuniin ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes lasagnelevyt tuntuvat haarukalla kokeillen pehmeiltä. Jos juustoraaste tummuu kovin paljon, voi vuoan päälle laittaa palan foliota tai leivinpaperia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti