lauantai 28. tammikuuta 2017

Säilykesoppa

Mistä sinä taiot aterian, kun laiskuus iskee tai kiire painaa päälle, eikä suunniteltu kauppareissu toteudu? Pidätkö kuivamuonakaapissa aina jotain tiettyjä asioita, joista tiedät tekeväsi herkkuruokia?

Meillä purkki- ja tölkkivalikoimissa on yleensä ainakin hyvää tomaattimurskaa, paria sorttia papuja (käyttövalmiita, joita ei tarvitse liottaa), kikherneitä sekä tonnikalapurkki. Ja tietenkin Pilsnerkorv-tölkki :) Lisäksi pakasteessa on useimmiten jemmassa herne- ja pinaattipussi. Pidämme myös huolen siitä, että sipuli- ja valkosipulivarannot eivät pääse kokonaan ehtymään. Noista edellä mainituista voi kehitellä monia hyviä ruokia ilman, että joutuu venymään kauppaan asti.

Tänään purnukoista ja jääkaapin aarteista valmistui suuta ja sielua hellivä papu-tomaattikeitto. Niin hyvää, että pakko naputella ohje tänne heti. Tupsautin keittoon tulista savupaprikajauhetta ja pätkän chiliä, joiden ansiosta silmäkuoppiin kihosi syödessä kevyesti hikikarpaloita. Meidän makuumme keitossa oli vauhtia eli tulisuutta juuri sopivasti, mutta sinä voit säädellä sen omaan ja perheesi suuhun sopivaksi vähentämällä mausteiden määrää. Pinaatin voi keitosta jättää pois kokonaan. Meillä sattui vain olemaan jääkaapissa reilu kourallinen pinaattia, joka oli pakko käyttää johonkin än-yy-tee nyt, joten heitin ne keittoon.


MUSTAPAPUPAPU-TOMAATTIKEITTO (3-4 annosta)

2 rkl öljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
pätkä tuoretta (punaista) chiliä
hiukan vajaa teelusikallinen savupaprikajauhetta (hot)
kukkurallinen teelusikallinen jauhettua juustokuminaa
1 tlk mustapapuja
1 tlk tomaattimurskaa (esim. Mutti)
1 tomaattimurskatölkillinen vettä
1 tl hunajaa
puolikkaan limetin mehu
1 kanaliemikuutio (tai kasvisliemikuutio, jos niin haluat)
muutama pyöräytys mustapippuria pippurimyllystä
reilu kourallinen tuoretta pinaattia summittaisesti suikaloituna

Kuori sipulit, valkosipulinkynnet ja porkkanat. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Suikaloi porkkanat parin sentin pätkiksi. Halkaise chili ja leikkaa se ohuiksi pieniksi suikaleiksi (jos haluat, voit vähentää tulisuutta poistamalla vaaleat siemenkiinnikkeet siemenineen).

Kuumenna kattilanpohjalla öljyä ja laita kasvikset sinne kuullottumaan. Sekoita välillä. Lisää kohtapuoliin savupaprikajauhe ja juustokumina sekä  Sekoita ja kuullota vielä hetki. Avaa mustapapupurkki ja kaada pavut siivilään. Voit huuhtaista ne nopeasti vedellä. Nakkaa pavut kattilaan ja tomaattimurska perään. Lisää myös vesi ja liemikuutio sekä hunaja ja limettimehu. Sekoita ja anna keiton porista kattilassa kymmenisen minuuttia. (Porkkanoiden ei tarvitse olla ihan pehmeitä keitossa, joten lyhyt keittoaika riittää mainiosti.) Lisää lopuksi mustapippuria ja pinaatti, ja anna kiehua pari minuuttia.

Jos haluat, voit siivuttaa keiton kanssa tarjottavaksi avokadoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti