maanantai 19. joulukuuta 2016

Paahdetut ruusukaalit jugurtin kera

Joitain vuosia sitten alkaneelle ruusukaali-innostukselle ei näy loppua. Joskus lötköiksi keitettyjen mauttomien ruusukaalien äärellä innostus tosi aavistuksen notkahtaa, mutta palaa taas takaisin entisissä voimissaan. Minä pidän näistä kauniista kaalipalleroista eniten pannulla paistettuina tai uunissa paahdettuina. Rapsakka paistopinta sopii ruusukaaliin mahdottoman hyvin ja tuo tietysti mukavaa purutuntumaakin.

Koska ruusukaalireseptejä ei voi mielestäni olla koskaan liikaa, saatte tässä taas yhden lisää. Ohje on Jamie Oliverin (lehdestä nro 74/2016). Ruusukaaliin oli reseptissä yhdistetty tuoretta fenkolia ja lähi-idän mausteita, ja lopputulos oli oikein hyvin suuhun sopiva! Liharuuan lisukkeena tämä ruusukaaliruoka toimi hienosti, mutta voisin kuvitella syöväni tätä myös kasvisruokana esimerkiksi bulgurin tai couscousin tai riisin kanssa.


PAAHDETTUA RUUSUKAALTA JA FENKOLIA

vajaa 1 tl kuminansiemeniä
vajaa 2 tl korianterinsiemeniä
300 g ruusukaaleja
1 punasipuli
1 pieni fenkoli
oliiviöljyä
8 hasselpähkinää
1tl seesaminsiemeniä
150 g kreikkalaista jugurttia
1 tl tahinia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
puolikkaan sitruunan mehu ja raastettu kuori
hyppysellinen sumakkia ja suolaa
pari ruokalusikallista yrttisilppua (esim. korianteri/lehtipersilja, minttu, tilli)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa ruusukaalien kannat pois ja poista päällimmäiset lehdet, jos ne ovat huonoja ja nahistuneita. Isoimmat kaalinpäät voit puolittaa. Keitä kattilassa vettä ja kiehauta ruusukaaleja kolme minuuttia. Kaada kattilasta vesi pois.

Kuumenna paistinpannu ja paahda kuumalla kuivalla pannulla kuminan ja korianterin siemeniä kolmisen minuuttia eli kunnes niistä alkaa nousta ihana tuoksu (ei paha palanut haju). Ota siemenet heti pois kuumalta pannulta, jotta ne eivät jää siihen palamaan. Rouhi siemeniä morttelissa suolahyppysellisen kera. Reilu puolet mausteista sekoitetaan ruusukaalien joukkoon ennen paistamista, loput vasta ennen tarjoilua.

Leikkaa sipuli ja fenkolinmukula siivuiksi (saa olla melko ohutta siivua varsinkin se fenkoli). Sekoita sipuli, fenkoli ja ruusukaalit kevyen öljylorauksen ja paahdettujen mausteiden (noin puolet) kera kulhossa ja kaada seos uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kasviksissa on vähän väriä.

Kuumenna sillä välin paistinpannu uudelleen ja paahda nyt pähkinöitä ja seesaminsiemeniä. Kolme minuuttia riittää myös näille. Möyhennä morttelissa ja sekoita kumina-korianterirouheeseen.

Sekoita jugurttiin tahini, valkosipuli, sitruunan mehu ja raastettu kuori, sumakki ja suola sekä vähän yrttisilppua. Levitä jugurttiseos tarjoiluvadille.

Lusikoi ruusukaaliseos jugurtin päälle vadille ja ripottele päälle pähkinä-mausteseosta sekä yrttejä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti