sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Maa-artisokkarisotto

Että oli ihana saada viesti, jossa kyseltiin, haluanko maa-artisokkaa! Haluan, haluan, haluan!!! Junaradan länsipuolen puutarhurilla siitä oli ilmeisesti ylitarjontaa, kun meillekin asti liikeni. Ja mikä pussillinen valioyksilöitä, ou jee! Kiitos <3

Maa-artisokat ovat hyviä ja monikäyttöisiä. Maa-artisokkakeitto kaikessa yksinkertaisuudessaan (sipulia, suolaa, mustapippuria, kermaa) on herkullista, mutta kannattaa myös paahtaa uunissa maa-artisokkalohkoja. Olen tehnyt maa-artisokista myös sipsejä, jotka ovat ihastuttavia nekin. Kun perunoiden kera keittää maa-artisokkia ja yhden valkosipulinkynnen, ja sitten valmistaa niistä muusia, saa palan taivasta lautaselle. Mutama vuosi sitten kovasti hehkutettua maa-artisokkarisottoa en tullut koskaan kokeilleeksi, joten nyt oli sen aika. Oi, miten hyvää! Tein risoton ihan omin avuin, enkä käyttänyt ohjenuorana mitään reseptiä. Osa saaduista mukuloista päätyi siihen, mutta noita ihania palleroita jäi vielä uunissa paahdettavaksi ja ehkä pieneen keittoonkin.

Maa-artisokkarisotto sopii syötäväksi sellaisenaan pääruokana tai esimerkiksi lihan lisukkeena.



MAA-ARTISOKKARISOTTO (kahdelle)

300 g maa-artisokkia

puolikas sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1,5 dl risottoriisiä
n. 4 - 5 dl vettä (keitä esim. vedenkeittimessä)
1 tl kasvisliemijauhetta
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl raastettua pecorinojuustoa
ripaus mustapippuria
hiukan tuoretta timjamia silputtuna
(suolaa tarvittaessa)

Harjaa maa-artisokat juuresharjalla juoksevan veden alla puhtaiksi. Ota 2-3 mukulaa erikseen, jos haluat tehdä sipsejä koristeeksi. Leikkaa muut vähintään kahteen osaan. Laita paloitellut maa-artisokat kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Maa-artisokka kypsyy aika nopsakasti - riippuen tietysti palojen koosta.

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita öljyssä kattilanpohjalla muutaman minuutin ajan, kunnes ne hiukan pehmenevät. Lisää risottoriisi, sekoita ja kaada sekaan vähän kiehuvaa vettä - suunnilleen sen verran, että riisi peittyy. Lisää kasvisliemijauhetta ja sitruunamehua, ja anna seoksen poreilla kevyesti. Sekoita välillä usein ja lisää vettä aina kun riisi on melkein imenyt edellisen satsin. Varo, ettei pala pohjaan. Kypsennä risottoriisiä oman riisipakettisi ohjeistuksen mukaisen ajan eli kunnes riisi alkaa pehmentyä, muttei puuroudu. Valmis risotto on muutoin riisipuuromaisen täyteläistä, joten älä jätä sitä liian kuivaksi.

Sillä välin kun riisi kypsyy, soseuta pehmeiksi kypsyneet maa-artisokat ja jätä ne odottelemaan. Kun risotto alkaa olla viittä vaille valmista, lisää maa-artisokkasose sen joukkoon. Mausta risotto pecorinojuustolla, mustapippurilla ja timjamisilpulla. Lisää suolaa, jos suusi sitä kaipaa.


Maa-artisokkasipsit: (nämä ehtii tehdä risoton kypsyessä)

Jos haluat tehdä koristeeksi maa-artisokkasipsejä (suosittelen!), siivuta maa-artisokat hyvin ohuiksi siivuiksi. Nosta siivut talouspaperin päälle kuivahtamaan. Kuumenna pienen kattilan pohjalla sentti-pari öljyä ja paista sipsit öljyssä kullanruskeiksi. Kattilan koosta riippuu, monessako erässä sipsit joutuu paistamaan. Kerrallaan ei kannata laittaa kovin paljon siivuja kattilaan.


2 kommenttia:

  1. Maa-artisokka on jumalaista. Jossain vaiheessa anoppi toi aina suoraan soseutettuna pusseja pakkaseen. Ihan hirveän paljon helpommalla ei hyvää ruokaa saa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, meillä on sama intohimo :) Sinä olet kyllä saanut aarteita: moisen anopin ja soseutettuja maa-artisokkia!

      Poista