perjantai 1. tammikuuta 2016

Ruusukaalipyttipannu (ja caesar-kastike)

Hyvää ja makoisaa uutta vuotta!

Viime vuodelta jäi käsiin paitsi monenlaisia ihania kokemuksia ja muistoja, myös pari keitettyä perunaa ja paketti ruusukaalta (joista jälkimmäiset oli ostettu joulunpyhien ruokailuun). Paistoin lounaaksi lohta (mausteena suola, mustapippuri, sitruunamehu ja tilli - ai miten hyvää!) ja tein lisukkeeksi ruusukaalipyttipannua pinaatilla höystettynä. Viimevuotinen (eilinen) caesarsalaatinkastike toimi arvaamattoman hyvin aterian kastikkeena, joten kirjoitan senkin ohjeen tänne muistiin. Ohje on peräisin Soppakellari-blogista.


RUUSUKAALIPYTTIPANNU (kahdelle)

öljyä
2 kookasta keitettyä perunaa
1 pkt ruusukaalta (miinus viisi jo pahaksi mennyttä)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
kourallinen tuoreita pinaatinlehtiä
1 tl tummaa balsamiviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
n. 1 tl juoksevaa hunajaa
suolaa, mustapippuria

Nipsauta ruusukaaleista pieni pala kannasta ja poista päällimmäiset lehdet. Lohko ruusukaalit neljään osaan. Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi ja hienonna ne. Kuori keitetyt perunat ja kuutioi ne. Huuhtaise pinaatinlehdistä hiekka pois.

Kuumenna paistinpannulla pari ruokalusikallista öljyä ja paista ensin ruusukaaleja siinä tovin aikaa. Älä sekoita ensimmäisen minuutin-parin aikana ollenkaan. Ei ole pahasta, jos ruusukaalit saavat väriä. Lisää perunakuutiot ja sipuli, kun ruusukaalit ovat paistuneet pari-kolme minuuttia ja paista välillä sekoitellen. Lisää viimeisenä valkosipuli ja pinaatinlehdet, ja paista taas välillä sekoitellen. Mausta suolalla, pippurilla, balsamiviinietikalla, sitruunamehulla ja hunajalla mieleiseksesi.


CAESAR-SALAANTINKASTIKE
(tein tästä puolikkaan satsin ja siitä riitti yhteen pieneen salaattiin sekä kastikkeeksi lohelle ja ruusukaalipyttikselle kahdelle hengelle)

1 kananmuna
2,5 dl rypsiöljyä
1 valkosipulin raastettuna (tai silputtuna)
1 rkl vettä
0,5 rkl valkoviinietikkaa
0,5 rkl Dijon-sinappia
2-3 rkl vastapuristettua sitruunanmehua
2 sardellifilettä (en laittanut, vaan laitoin puolikkaaseen satsiin teelusikallisen kapriksia, toimi hyvin)
mustapippuria
suolaa

Laita kaikki aineet kapeaan, korkeaan astiaan. Surauta ainekset sauvasekoittimella sekaisin, kunnes koostumus on kermaista ja kastike saa vaalean värin. Laita kastike jääkaappiin joksikin aikaa, että maut tasaantuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti