maanantai 16. marraskuuta 2015

Sipulikeiton uudet vivahteet

Sipulikeitto lämmittää kehoa ja mieltä. Sen valmistaminen kestää tovin, mutta odotus kannattaa, sillä keitto on pehmeän aromikasta ja ihanaa. Tänä syksynä löysin netistä ohjeen, jossa keittoon oli käytetty myös fenkolia (johon olen hiljalleen totutellut ja ihastunut) sekä sieniä (kestosuosikki). Yhdistelmä tuntui aivan vastustamattomalta. Valmistin siis pimeän ja viileän illan iloksi sipuli-fenkoli-sienikeittoa ohjeen aineksilla, mutta määriä soveltaen. Sieniä olisi saanut olla lisääkin (ja muitakin kuin siitakesieniä), mutta nyt ei muuta ollut. Hyvää tuli! Siivu ruislimppua täydensi makunautinnon.


SIPULIFENKOLISIENIKEITTO (noin 4 annosta)

n. 4 rkl oliiviöljyä
n. 400 g sipulia
1 fenkoli (minulla oli reilut 150 g)
3 valkosipulinkynttä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
100 g sieniä (laitoin siitakesieniä)
1/4 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa maun mukaan
reilut rouhaisut mustapippuria myllystä
1 rkl tuoretta silputtua timjamia

Kuori sipulit ja suikaloi ne ohuiksi suikaleiksi. Halkaise fenkoli ja suikaloi sekin ohuiksi suikaleiksi sipulin lailla. Kuumenna kattilan pohjalla noin 2 rkl oliiviöljyä ja heitä sipuli- ja fenkolisuikaleet sekaan. Paista suikaleita ensin hetken aikaa aika voimakkaalla lämmöllä ja vähennä sitten lämpöä. Anna sipuleiden ja fenkoleiden paistua ja pehmentyä välillä niitä sekoitellen noin 45 minuuttia. Niiden ei ole tarkoitus kärventyä, mutta ei ole vaaraksi, jos hitusen ruskistuvat. Pääasia, että pehmenevät, jolloin niistä tulee ihanan makeita. Kuori sitten valkosipulinkynnet, hienonna ne ja lisää kattilaan. Paista vielä pari minuuttia. Lisää kattilaan vesi ja kasvisliemikuutio ja jätä kiehumaan.

Suikaloi sienet. Kuumenna paistinpannulla pari ruokalusikallista öljyä ja paista sieniä siinä, kunnes ne saavat hiukan väriä. Lisää pannulle viini ja anna kiehahtaa. Kaada sienet viineineen kattilaan ja sekoita keittoa. Lisää maun mukaan suolaa ja kunnon rouhaisut mustapippuria sekä tuoretta timjamia.

2 kommenttia: