tiistai 7. huhtikuuta 2015

Karitsan paistin nopea katoaminen

Kun olimme käymässä Meri-Lapissa, niin tokihan sieltä oli ostettava pääsiäistuliaisiksi Meri-Lapin karitsaa. Siitä valmistettiin mahdottoman maukasta ja mureaa lihaa - niin hyvää, ettei sitä melkein raskinut syödä.


Kuvasta päätellen kuitenkin syötiin.

Meidän ostamamme paistit oli kaupassa marinoitu, näköjään mm. valkosipulilla ja erilaisilla tuoreilla yrteillä maustaen. Marinadi tuoksui hyvälle, enkä lähtenyt sitä enää kotona virittelemään. Jos käytät marinoimatonta paistia, laita liha marinoitumaan jo noin vuorokautta ennen paistamista. Liemeksi pataan järjestelin stifadotyyppisen valikoiman aineksia, ja se sopi karitsan kanssa erittäin hyvin.


KARITSAN PAISTI

2 (luullista kaupassa marinoitua) karitsan paistia (meillä oli noin 700 g / paisti)

2 dl paseerattua tomaattia
n. 1 dl vettä (huljuttele sillä tomaattipaketti puhtaaksi)
loraus punaviiniä (saattoi mennä reilu desilitra)
2 rkl hunajaa
n. 2 tl suolaa
1 kanelitanko
2 laakerinlehteä
rouhittua mustapippuria
1 rkl kuivattua oreganoa
3 oksaa basilikaa
pätkä sellerinvartta
4 salottisipulia puolitettuna
4 valkosipulinkynttä

Nosta lihat jääkaapista huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista (tai skippaa tämä vaihe, jos ruoka pitää saada viimeistään puoli seitsemältä aamulla uuniin...). Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paista paistinpannussa lihoihin kauniin ruskea pinta ja nosta paistit pataan. Lisää sinne myös sipulit ja mausteet sekä paseerattu tomaatti ja punaviiniä. Laita tomaattipakettiin vettä ja huljuttele, jotta saat kaiken paseeratun tomaatin mukaan. Kaada neste pannulle, jossa paistoit lihat ja kaada liemi sitten pataan. Näin saat pannultakin kaikki hyvät maut mukaan.

Nosta pata uuniin. Laita noin puolen tunnin kuluttua kansi päälle ja laske lämpö 150 asteeseen. Kypsennä pari tuntia ja laske taas lämpöä 120 asteeseen. Tässä välissä voit kääntää lihoja padassa. Kypsennä lihoja pitkään, jolloin lopputulos on mehevä ja pehmeä. Meillä pata oli uunissa noin viisi ja puoli tuntia. Lähes kaikki kalvot lihoista olivat sulaneet ja liha irtosi luista hyvin helposti. Suussasulavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti