sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Hellekeitto

Helteiseen päivään voi valmistautua monin eri tavoin, esimerkiksi pakkaamalla reppuun ranta- ja uimakamppeet ja jotain virkistävää kesäjuomaa. Ennen tätä kannattaa kuitenkin valmistaa illalliskeiton aihio, jotta nälkäiset rannalla venyjät on helppo ruokkia palatessa. Viilennetty kurkkukeitto sopii helteisenä iltana nälän taltuttajaksi. Se on täyteläinen, raikas ja maukas, ja jos lisäät joukkoon katkarapuja, saat siihen myös enemmän ruokaisuutta.

Ohje oli "Cuisine" -lehdessä (kesä 2014), jonka ostin Ameriikan tuliaisina itselleni. Lehdessä on The Culinary Institute of American keittiömestareiden kesäreseptejä. Oikein ovat herkullisen näköisiä, ja kokkeiluun pääsevät
monet ohjeet. Viilennetyn kurkkukeiton tein melko tarkasti ohjeen mukaan muuten, mutta käytin pakastekatkarapuja, jotka lisäsin keittokulhoihin vasta ihan viime tingassa. Ohjeessa tuoreet ravut keitetään nopeasti ihan alkuvaiheessa.



KYLMÄ KURKKUKEITTO (3-4 annosta)

oliiviöljyä tai voita
1 sipuli
lehtisellerin varsi
2 tuorekurkkua
5 dl kasvislientä (eli 5 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio)
n. 1 tl maissitärkkelystä + 2 tl vettä
200 g ranskankermaa
n. 1 dl kuohukermaa
2 rkl tillisilppua (tuoretta)
1 rkl (tai enemmän) sitruunamehua
1/4 tl Tabascoa (tai maun mukaan)
suolaa, valkopippuria
katkarapuja (pari reilua ruokalusikallista per ruokailija)
(+ kurkkukuutioita valmiiseen keittoon)

Kuori ja silppua sipuli. Paloittele sellerinvarsi. Kuori kurkut, halkaise ne ja poista vetinen siemenosa sisältä. Se käy helposti lusikkaa apuna käyttäen.  Kuutioi kurkut. Kuullota sipulia ja selleriä kattilan pohjalla öljyssä tai voissa muutaman minuutin ajan. Lisää sitten kurkkukuutiot ja kasvisliemi ja keitä keittoa hiljalleen kymmenisen minuuttia tai kunnes kurkut ovat pehmenneet.

Nosta kattila hellalta ja soseuta keitto. Tarkista suolaisuus ja lisää suolaa, jos haluat. Ripsauta joukkoon myös valkopippuria. Sekoita maissitärkkelys kylmään vesitilkkaan ja lisää seos soseutetun keiton joukkoon samalla sekoittaen. Nosta kattila takaisin hellalle ja anna poreilla koko ajan sekoitellen vielä pari minuuttia, kunnes keitto on hiukan sakeutunut. Jäähdytä tämän jälkeen keittoa vähintään neljä tuntia. Kattila kannattaa nostaa ensin esimerkiksi tiskialtaaseen kylmään veteen jäähtymään, jonka jälkeen sen voi laittaa jääkaappiin.

Juuri ennen keiton tarjoilua sekoita kulhossa ranskankerma, kuohukerma, silputtu tilli, sitruunamehu sekä Tabasco. Lisää seos soseutetun keiton joukkoon vispilällä sekoittaen. Tarkista maut ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria, sitruunamehua ja / tai Tabascoa. Sulatetut katkaravut (jos niitä haluat käyttää) voi laittaa suoraan keittokulhoihin.

Jos haluat (tai muistat paremmin kuin minä), voit säästää vähän kurkkukuutioita ja lisätä niitä keittokulhoihin keiton tarjoiluvaiheessa.

4 kommenttia:

  1. Oi, onpas kiva kesäinen ja kevyt keitto. Harmi kun jääkaapista ei löytynyt kuin puolikas kurkku, olisin muuten heti keitellyt tätä valmiiksi huomiselle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolikkaan kurkun keitosta ei tule kuin paha mieli :) Huomenna kurkkuostoksille! Tämä keitto oli mahdottoman hyvää.

      Poista
  2. Juuri tällainen kylmä keitto maistuisi just nyt! Hiki! Helle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hikihelle näillä leveyksillä tuntuu ihan mahtavalle, ja kylmä keitto hivelee helteestä nauttijan makuhermoja. Vieläköhän huomenna tarkenee tällaista syödä :)

      Poista