torstai 5. joulukuuta 2013

Kurpitsaraviolit (ja kurpitsalätyt)

 
Sillä sipuli -blogin kurpitsaraviolit innoittivat minutkin raviolien tekoon. Olihan meillä pakasteessa valmiina kurpitsasosetta kurpitsakeiton jäljiltä eli homma oli hyvällä alulla. Paljastan heti, että näistä ravioleista tuli älyttömän maukkaita!

Tällä ohjeella ravioleja valmistuu varmasti kolmisenkymmentä tai enemmänkin, riippuen muotin koosta. Laiskuuttani tein vain kaksikymmentä eli yhdelle syömäkerralle kahdelle hengelle, joten sekä taikinaa että täytettä jäi paljon yli. Vaan ei huolta - kyllä niille tarkoitus keksittiin! Lopusta pastataikinasta tein linguinea ja kurpitsatäyte taipui lätyiksi.


KURPITSARAVIOLIT

Pastataikina (ohje jauhopussin kyljestä):
n. 4,5 dl durumvehnäjauhoja
2-3 kananmunaa + vettä = n. 1,5 - 2 dl nestettä
2 tl oliiviöljyä

Kurpitsatäyte:
n. 3 dl kurpitsasosetta (esim. uunissa paahdetuista kurpitsoista soseutettua)
2 reilua ruokalusikallista vuohenjuustoa
vajaa 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
kymmenkunta basilikanlehteä + samanmoinen määrä lehtipersiljaa
ripaus (vastaraastettua) muskottipähkinää
n. 1 t suolaa
pari rouhaisua mustapippuria

Tee pastataikina ensin. Sekoita jauhoihin muut aineet ja vaivaa taikinaksi. Kymmenisen minuuttia käsin vaivausta leivinalustalla riittää hyvin. Anna taikinan levätä kelmuun käärittynä parikymmentä minuuttia ennen jatkokäsittelyä. Jos teet taikinan aamulla, ja raviolit illalla, niin nosta taikinapala jääkaappiin odottelemaan.

Sekoita täytteen ainekset kulhossa. Maista täytettä ja tarkista suolaisuus ja muut maut omaan suusi sopivaksi.

Kauli tai rullaile pastakoneella taikinasta ohuita levyjä. Laita yksi levy jauhotetulle leivinalustalle. Nostele täytettä levylle sopivin välein. Noin teelusikallinen on sopiva määrä (ja riippuu tietysti raviolimuotin koosta. Minä painelin taikinaan raviolimuotilla vähän merkkejä paikoista ennen tätä. Sipaise vettä täytteen ympärille taikinalevylle (sen ansiosta kaksi päällekkäistä levyä tarttuvat toisiinsa tiiviimmin). Nosta varovasti toinen taikinalevy päälle ja huolehdi siitä, ettei jää kovin paljon ilmaa väliin. (Minulla aina jää, en ole vielä harjoitellut tarpeeksi.) Tee raviolimuotilla (tai jollain muotilla) raviolit. Keitä niitä hyvin suolatussa reippaasti kiehuvassa vedessä, noin viisi minuuttia riitti meillä hyvin.
Raviolien kanssa söimme uunissa paahdettuja paprika- ja sipulipaloja. Loraus oliiviöljyä viimeisteli annokset.



KURPITSALÄTYT

pari desiä raviolien täytejämiä
1 muna
kaksi kukkurallista ruokalusikallista vehnäjauhoja
puolitoista desiä maitoa + 1 tl leivinjauhetta

Sekoita ainekset taikinaksi ja paista lätyiksi.
Hy-vi-ä!

- - -

Aiemmin meillä on tehty sipuliravioleja ja kantarelli-pinaattiravioleja. Askartelun päätteeksi on saatu aina hyvää ruokaa :)

15 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo tähtimuotti on suoraan Sisiliasta :) Tykkään siitä hyyyyyyvin paljon.

      Poista
    2. Minulla on just noita samoja monta, en ole vaan viime Italian reissun jälkeen tehnyt yhtään raviolisettiä :)

      Poista
    3. Nuo muotit ovat hyvä syy tehdä ravioleja!

      Poista
  2. Pastanteosta onkin jo aikaa ja pari pientä kurpitsaa oleilee pöydällä... Molemmat ohjeet vaikuttavat nameilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on siis siellä pöydällä jo hyvä alku näille :) Jos ei ole aikaa tai jaksatusta ravioleihin, niin lätyt valmistuvat näppärästi ja ovat ihania kans.

      Poista
  3. Onpa hienoja! Milloinhan me päästäis maistamaan....??

    perhe Heikkinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihana raviolimuotti! Ja maukkaan kuuloinen täyte vuohenjuustoineen. On tosi ilo kuulla että meidän kokkailumme ovat innsotaneet teitä!

      Poista
    2. Perhe Heikkiselle ehdottaisin seuraavanlaista toimintamallia: Tulette tänne porukalla. Miehet voivat viihdyttää rinsessaa sillä välin kun naiset veivaavat yhteisvoimin ravioleja. Tai toisinpäin. Miten suhtaudutte tähän???

      Merituuli: Teidän kokkailunne innostavat niin monesti!!!!

      Poista
  4. Muru, suhtaudumme avoimin mielin. Mehän tullaan. Pyjamabileet?

    Heikkiset

    VastaaPoista
  5. Tuo tähtimuotti on aivan ihana! Ja ihana on reseptikin.

    VastaaPoista
  6. Ihana muotti ja kokeilunarvoinen resepti. Onnistuukohan helposti tuo kauliminen, kun ei ole pastakonetta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole koskaan kaulinut, sillä olen innostunut pastan tekemisestä, kun sain pastakoneen. Olen kyllä ymmärtänyt, että kaulienkin saa oikein hyvää. Tuskin niillä italian mammoilla on pastakoneita ollut, vaan kaulinta ovat heilutelleet :)

      Poista