tiistai 24. syyskuuta 2013

Pizza carbonara

Ensin oli epäileväinen mieli, sitten heräsi kiinnostus. Mitämitämitä??? Pizzapohja ja carbonara-kastiketta??? Voiko sitä kutsua pizzaksi lainkaan? Ei se pastasta ainakaan mene, sen osaan sanoa.

Parin viikon tuumauksen jälkeen päätin ryhtyä pizzapaakariksi. Kun palasin netistä löytyneen ohjeen pariin, huomasin, että taikinan valmistukseen ja nostatukseen kuluisi noin kahdeksan tuntia. Kokonainen päivä ilman ruokaa ei houkutellut, joten tein taikinan toisella ohjeella. Siinä pohjaa kohotetaan kaksi kertaa eli ei sekään mikään pikapohja ole. Kahteen kertaan kohotettavaan taikinaan tulee kuitenkin erinomainen rakenne ja maku, joten sitä kannattaa kokeilla (jos ei ole hoppu ja hätä pizzanteossa). Jos haluat tehdä pizza carbonaran pohjineen päivineen täsmälleen ohjeiden mukaan, katso ohje täältä.


Pitkähkön ja moniosaisen puuhailun jälkeen oli käsissämme oikein hyvän makuista pizza carbonaraa. Pohja oli paksumpi kuin yleensä tekemissäni pizzoissa, mutta tähän se sopi hyvin. Täyte oli mehevä ja maukas, ja pizza olikin täyttävämpi kuin ohuemmat sukulaisensa.


PIZZA CARBONARA

Pizzapohja (kirjasta "Italian makuja" / Tammi):

vajaat 8 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa (voi huoletta laittaa enemmänkin)
1 pss (11 g) kuivahiivaa
2 rkl öljyä
n. 3 dl vettä (+42-asteista)

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita öljy osaan vesimäärästä ja lisää kulhoon. Sekoita taikinaksi, lisää vettä tarvittaessa. Vettä tulee sen verran, että taikinasta tulee pehmeää, mutta helposti käsiteltävää. Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia (tai koneella 2-3 minuuttia) ja jätä se liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kohotuksen jälkeen vaivaa taikinaa uudelleen muutaman minuutin ajan ja jätä se taas kohoamaan puoleksi tunniksi.

Kohotusten jälkeen kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa vielä vähän, jotta saat ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.


Pizzapohjan päälle:

1 (buffalo)mozzarellapallo (125 g)
(yrtti)suolaa

Carbonaratäyte:

4 kananmunaa
150 g raastettua parmesaanijuustoa
0,3 dl kuohukermaa
2 valkosipulinkynttä
2 tl mustapippuria rouhittuna

lisäksi 170 g amerikanpekonia

Sekoita munat, kolmasosa parmesaanista, kuohukerma, valkosipulinkynnet ja mustapippuri esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista suikaleet rapeaksi pannulla.

Laita uunipelti 250-asteiseen uuniin kuumenemaan ja tee ensin toinen pizzapohja. Taputtele se leivinpöydällä jauhojen avulla tasaiseksi pyöryläksi. Reunat saavat jäädä hiukan keskustaa koholle. Nosta pohja leivinpaperin päälle. Riivi puolet mozzarellajuustosta pohjan päälle ja ripottele päälle hiukan (yrtti)suolaa ja mustapippuria. Ota kuuma pelti uunista ja siirrä pizzapohja leivinpaperin päällä pellille. Laita pohja uuniin ja paista, kunnes reunat ovat saaneet hiukan väriä.


Ota pohja pois uunista. Jos pohja on kovin kohonnut tässä vaiheessa, voi sitä painella esimerkiksi lusikan pohjalla vähän kasaan. Kaada päälle puolet carbonarakastikkeesta, ripottele sekaan puolet pekonisilpusta sekä puolet lopusta parmesaaniraasteesta. Nosta pizza takaisin uuniin ja paista 3-4 minuuttia (alkuperäisessä ohjeessa oli 2 minuuttia, mutta meidän uunissamme se ei riittänyt). Carbonarakastikkeen on tarkoitus jäädä hiukan hytkyväksi.

Ensimmäisen pizzan ollessa uunissa valmistele toinen pohja edellisen tavoin.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Olihan se, hyvinkin mielenkiintoisaa ja jännittävää koko valmistusprosessi! Se tässä ruuanlaitossa onkin hauskaa, kun usein jännityksestä pinkeenä odottaa lopputulosta ja maistamista :)

      Poista