keskiviikko 7. elokuuta 2013

Tapenadella maustetut kuhafileet tomaatin alla

Olen viime päivinä selannut erinäisiä ruokalehtiä ja surffaillut kymmenillä ruokasivustoilla etsimässä inspiraatiota. Nyt on pää ihan sekaisin kaikista houkutuksista, ja tehtävien ruokalajien lista kasvanut entisestään. Yksi houkuttelevista löydöistä oli kalaruoka, jossa makuaineena oli käytetty tapenadea eli oliivitahnaa. Ostin kalaa ja ryhdyin puuhaan, mutta en enää löytänytkään mistään ohjetta (kun en jaksanut riittävän pitkään salapolisoida). Muistelin siis. Täydellä vatsalla kärsivällisyyttä oli jo enemmän ja lopulta ohje löytyi ("fish tapenade tomatoes" oli kelpo kombinaatio haussa). Se oli "Näin teet ranskalaista ruokaa" -ohjelmasta peräisin. Melkein muistin, miten se tehtiin!

Tapenadekalaa tehdään meillä vielä uudelleen.

Alkuperäisessä ohjeessa oli tehty tapenade vihreistä oliiveista, mutta koska itse pidän kovasti kalamataoliiveista, käytin niitä (enkä sitäpaitsi muistanut ilman ohjetta oliivien väristä mitään). Tämä ruoka valmistuu käden käänteessä valmiistakin tapenadesta, joita on hyvissä ruokakaupoissa valittavana eri oliivilaaduista tehtyinä. Oliivitahnan tekeminen on kuitenkin nopeaa ja helppoa ja pieni määrä sitä syntyy hyvässä morttelissakin. Täyteläisen makuisen tahnan olisi voinut lusikoida suuhunsa sellaisenaan, mutta kun oli sitä kalaa, niin maltoin mieleni ja levittelin tapenadin fileiden päälle.


KALAA JA TAPENADEA (2-3 annosta)

n. 400 g kalaa fileenä (esim. kuhaa, mutta miksei lohikin tähän sovi)

15 oliivia
1 valkosipulinkynsi
2 sardellifilettä
1-2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
(oliiviöljyä)

pari tomaattia
oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja aloita ruuanvalmistus tapenadesta eli oliivitahnasta. Voit tehdä sen morttelissa tai jollain sähköisellä surravärkillä (minä käytin morttelia). Raasta valkosipulinkynsi ja pilko oliiveja vähän (poista kivet, jos niitä on). Laita kaikki ainekset mortteliin ja hiero tahnaksi (tai surauta koneella). Tapenaden ei tarvitse olla tasaista möhnää, sattumia saa olla joukossa. Minulla tapenadesta tuli sopivan mehukasta, eikä oliiviöljyä tarvinnut lisätä, mutta halutessasi voit lirauttaa sitä joukkoon hiukan.

Leikkaa kala annospaloiksi ja asettele ne uunivuokaan vieretysten (pohjalle voi sipaista vähän oliiviöljyä). Levitä tapenade fileiden pintaan. Siivuta tomaatit ja jaa ne kalapalojen päälle. Pirskottele tomaattien pinnalle hiukan oliiviöljyä ja ripsauta päälle myös mustapippuria. Laita kalat uuniin 225 asteeseen ja kypsennä kymmenisen minuuttia. Tämä aika riitti hyvin ainakin ohuille kuhafileille.

4 kommenttia:

  1. Tämä menee kokeiluun kun kaupasta löytyy seuraavan kerran riittävän tuoretta kuhaa tai siikaa. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Peukut pystyyn tuoreen kuhan puolesta pikapuoliin :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Minä en ainakaan unohda tätä heti, oli niin hyvää. Ja teen uudelleen!

      Poista