keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Uusien makujen pinaattikeitto

Minä en saanut omasta pinaattikeitostani yhtä hehkuvan vihreää kuin Glorian ruoka & viini -lehden numerossa 4/2013 esitelty valkosipulinen pinaattikeitto oli. Liian vähän pääraaka-ainetta eli pinaattia nääs oli minulla. Makua sen sijaan en lähde moittimaan, päinvastoin siihen olin erittäin tyytyväinen. Pidän kovasti uunissa paahdetusta valkosipulista, ja ihanasti sen maku sopi myös pinaattikeiton joukkoon. Olen muutamia kertoja tehnyt myös hernekeittoa, johon tulee pakasteherneitä ja uunimuhitettua valkosipulia. Oikein maukasta sekin.

Aloita ruuanvalmistus valkosipulin paahtamisella. Ohjeessa paistetaan uunissa kokonainen valkosipuli, josta osa käytetään uunissa paahdettaviin valkosipulileipiin. Jos et tee leipiä, voit valita paahdettavaksi pienen kokonaisen valkosipulin ja käyttää sen keittoon kokonaan. Kananmunat ehdit keittää sillä aikaa kun valkosipulit muhivat uunissa.


VALKOSIPULINEN PINAATTIKEITTO (neljälle)

3 salottisipulia
2 rkl oliiviöljyä
3/4 paahdetun valkosipulin kynsistä
1 dl valkoviiniä
6 dl kasvis- tai kanalientä (minä käytin kanalientä, jota oli pakasteessa)
500 g tuoretta pinaattia (minulla oli vähemmän)
2 tl suolaa (määrä riippuu kasvis- tai kanaliemen suolaisuudesta)
1/4 tl valkopippuria
2 dl kuohukermaa

4 kananmunaa

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kääri kokonainen valkosipuli folioon ja kypsennä sitä uunissa 45 minuuttia. Poista sitten folio ja anna valkosipulin jäähtyä hiukan, jotta sitä on mukavampi käsitellä. Leikkaa valkosipulista "hattu" pois ja purista pehmenneet valkosipulinkynnet pois kuoristaan.

Keitä valkosipulin kypsyessä kananmunat. Keitä vesi kiehuvaksi, lisää joukkoon ripaus suolaa, ja nosta kananmunat varovasti veteen. 5 minuuttia 50 sekuntia kypsyneet kananmunat ovat lehden mukaan täydelliset. Kaada sitten kuuma vesi pois kattilasta ja laske kylmää vettä munien päälle.

Keittoa varten kuori ja hienonna salottisipulit. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa viitisen minuuttia. Lisää paahdetut valkosipulinkynnet ja viini. Kiehauta muutaman minuutin ajan, kunnes viini on haihtunut. Lisää kattilaan kasvis- tai kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää pestyt pinaatit, suolaa ja pippuria, ja kiehauta. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita vaahto keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti