sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Tuplaonni

Muutaman reissupäivän jälkeen olen taas hällän äärellä. Kaupassa on käyty viimeksi viikko sitten lauantaina, joten raaka-aineisto oli tänään vähän köyhänlaista. Niin vain on saatu murua rinnan alle, osin hävikistä herkuksi -hengessä. Herkkusuun mielessä väijyi jälkiruoka, joten otin pakasteesta sulamaan mansikoita ja vattuja, sillä nehän ovat sellaisenaan ihania. Sitten muistin hyllyn perällä olevan ruokakermapurkin ja pian se jo porisi hellalla kohti vaniljakastiketta. Minkä mielettömän jälkkärin saimmekaan: kohmeisia marjoja ja lämmintä vaniljakastiketta!
Monestihan tarjoillaan kylmää vaniljakastiketta esim. hiukan lämpimän marja- tai omenapiirakan kanssa, mutta lämpimällekin vaniljakastikkeelle on paikkansa.

Tämän herkun nimesin tuplaonneksi, koska oivalsin, että
- tähän saa kätevästi käytettyä jonkun hyllynperälle unohtuneen kerma-/maitotuotteen
- tällä saa nopeasti ilahdutettua vaikkapa yllätysvieraita, joille ei pakastin tarjoa kakkuapullaa tai kaapit keksejä

Ja näin taivaallinen maku tuo itsellekin hyvän mielen! Oikeastaan triplaonni :)


VANILJAKASTIKETTA JA MARJOJA (4 annosta)

2 dl ruokakermaa (tai maitoa tai kermaa...)
2 rkl sokeria
1/3 vaniljatangosta
1 munankeltuainen
2 rkl vettä
n. 1/2 rkl Maizenaa

n. 1/2 litraa kohmeisia marjoja

Halkaise vaniljatangon pätkä ja kaavi siemenet pieneen kattilaan. Viskaa tanko perään. Kaada ruokakerma kattilaan ja lisää sokeri. Kuumenna lähes kiehuvaksi. Sekoita seosta reippaasti ja lisää samalla munankeltuainen. Ellet ole näppärä sekoittaja, kokkaroituu keltuainen (kokemusta on). Sekoita kylmään veteen maissijauho. Kuumenna kermaseosta uudelleen ja kaada maizenavesi ohuena nauhana joukkoon. Sekoita koko ajan. Seos alkaa saostua. Kiehauta ja nosta pois liedeltä. Nosta vaniljatanko pois kastikkeesta (ja huuhtele se, nosta kuivumaan ja laita sitten sokerin kanssa purkkiin, niin saat vaniljasokeria - hävikki herkuksi nääs!). Anna vaniljakastikkeen jäähtyä vartin verran.

Nostele kohmeisia marjoja jälkiruokakulhoihin ja kaada lämmintä vaniljakastiketta päälle.
- - -

Kyllä me ollaan oikeaakin ruokaa syöty:
Nopea pastan lisuke syntyi purkkikamasta: aurinkokuivatuista tomaateista ja artisokansydämistä. Myös valkosipulinkynsiä ja pala tavallista sipulia lisättiin. Plus mustapippuria ja tuoretta basilikaa. Nopeaa, helppoa ja hyvää!

Laita spagetti kiehumaan. Silppua sipulinpuolikas ja pari-kolme valkosipulinkynttä, paista niitä kevyesti öljyssä paistinpannulla. Lisää kymmenkunta puolitettua aurinkokuivattua tomaattia ja saman verran artisokansydämiä. Lisää myös artisokkapurkista lientä eli öljyä pari ruokalusikallista (jos se on hyvää - maista siis ensin). Ropsauttele myllystä mustapippuria joukkoon ja riivi muutama basilikanlehti sekaan. Valuta kypsynyt pasta ja kaada pannulle. Sekoita ja nauti.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä molemmat, sekä jälkkäri että tuo pasta.. oi nam! :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mimosa! Ei vain näkö vaan myös maku oli mahtava, molemmissa :) Siitä vaan kokeilemaan!

    VastaaPoista