lauantai 12. marraskuuta 2011

Kuha rullalla ja potut pestossa

Isää / pappaa juhlittiin päivä etuajassa kepeällä kalaisalla aterialla. Maut olivat kohdallaan, kun lautasille lastattiin kuharullia, tillipestoperunoita, tuoretomaattikastiketta ja salaattia. Kalattomalle tarjolla oli herkkulihapullia. Jälkiruokana oli tietysti creme brulee, tuo sielua hivelevän ihana herkku.

Kuha on meille mieluisa kala, ja kun lähikaupasta saa Oulujärven kuhaa, niin sitä tulee tuon tuostakin syötyä. Usein paistamme sitä pannulla sellaisenaan, eikä mausteita isommasti tarvita. Itsevarma kokki tekee juhlapäivälliselle tietysti jotain, mitä ei ole ennen tehnyt :) Minä pyöräytin kuhafileet rullalle kera yrtti-sitruunavoin. Ja sitten jännitin, että miltä maistuu. Mutta hei, jos on kuhaa, voita, tilliä, basilikaa, sitruunaa ja pippuria, niin voiko tulla pahaa???

Tänään ei tullut pahaa, vaan tosi hyvää. Näin:

KUHARULLAT YRTTISITRUUNAVOILLA

1-2 kuhafilettä per syöjä (meillä oli 9 filettä)
n. 50 g voita
kourallinen basilikanlehtiä
pikku nippu tuoretta tilliä
tiraus sitruunamehua

teelusikallinen raastettua sitruunankuorta
mustapippuria
suolaa

Poista kuhafileiden pääpuolessa tuntuva pikkuinen ruotokohta (se löytyy sormella tunnustelemalla) leikkaamalla fileen keskeltä pituussuunnassa ohut viipale pois. Fileeseen tulee siis kapea lovi keskelle. Ripottele fileille suolaa. Sekoita hiukan pehmenneeseen voihin silputut yrtit ja sitruunanmehu ja -kuoriraaste sekä ripaus mustapippuria. Laita lusikallinen yrttivoita kullekin fileelle ja levitä sitä vähän pitkin filettä (jos leviää...). Kääri fileet rullalle. Paista pannulla voissa joka puolelta. Sisimmätkin osat kypsyvät aika nopeasti. Yrttivoi mehevöittää kalarullat ihaniksi.

Tuoretomaattikastikkeeksi kutsuin kalalle hyvin sopivaa sörssöä: kaltatut tomaatit leikataan pieniksi kuutioiksi ja laitetaan kulhoon. Sekaan heitetään basilikasilppua, tiraus balsamicoa, suolaa ja sokeria sekä loraus oliiviöljyä.

Suosittelen tekemään kalan kaveriksi tillibasilikapestoperunoita. Nam! Olin ensin ajatellut tekeväni pelkästään tillipestoa, mutta en rohjennut. Pelkäsin, että tulee liian tillistä. Niinpä sitten tällä viisiin:

TILLIBASILIKAPESTOPERUNAT

kourallinen basilikanlehtiä ja saman verran tillinvarsia
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl pinjansiemeniä
1/2 dl parmesaaniraastetta
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä

perunoita
oliiviöljyä
suolaa

Pese perunat ja paloittele ne neljään osaan. Laita uunipellille ja kaada päälle vähän oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Paista perunoita 225 asteessa kunnes ovat kypsiä.

Surraa pestoainekset esim. sauvasekoittimella tahnaksi. Oliiviöljyn määrää en muistanut mitata, kaadoin sitä joukkoon sen verran, että syntyi... no, pestomainen tahna :) Sekoita pesto perunoiden joukkoon. Meillä perunat joutuivat vielä sekoituksen jälkeen odottelemaan kuharullien valmistumista ja odotushuoneena toimi vielä lämmin uuni, josta lämpö oli jo tovi sitten katkaistu. Maku istahti perunoihin tällä keinolla oikein sopivasti. Eikä ollut liian tillistä! Aion kokkeilla joskus tillitillipestoa eli jätän basilikan pois.
Minä olisin voinut syödä pelkästään näitä. Tai pelkästään kuhaa. Tai pelkästään sitä tomaattisörssöä. Onneksi sain kaikkia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti