sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Lämmin nuudelisalaatti - chapchae

Chapchae on korealainen lasinuudelisalaatti ja lukemani mukaan varsin suosittu ruokalaji siellä päin. "Viisi aasialaista keittiötä" -kirjan ansiosta se rantautui myös Kotiharmin keittiöön. Meillä ei ollut lasinuudeleita, jotka oikeasti kuuluvat reseptiin, joten oli tyytyminen kokojyvänuudeleihin. Yksi erittäin maukas osa ruokaa oli marinoitu naudanliha, sellainen jota käytimme pari kuukautta sitten bibimbapiin.

Erinomaisen hyvänmakuinen chapchae tehtiin meillä näin (=hiukan muunnellen kirjan ohjetta):

LIHAISA NUUDELISALAATTI

3 nuudelinyttyrää (tai -pesää, kuten meidän paketissa ne nimettiin)
2 tl seesamiöljyä
1 rkl sokeria
mustapippuria

2 rkl soijakastiketta

10 kuivattua siitakesientä
15 cm kesäkurpitsaa
1 punainen paprika
2 sipulia
2 porkkanaa
3 valkosipulinkynttä

300 g naudanlihaa
2 valkosipulinkynttä
siivu inkivääriä
mustapippuria

öljyä paistamiseen

Laita sienet likoamaan tunniksi. Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi ja marinoi se: Laita kulhoon soijakastiketta, puristetut valkosipulinkynnet, inkiväärisiivu, ripaus mustapippuria ja neljännes toisesta sipulista hienona silppuna. Lisää lihasuikaleet ja sekoita hyvin. Anna lihan marinoitua puolisen tuntia. Sekoita pari kertaa välillä.

Keitä nuudelit pussin ohjeen mukaan (meillä kolmen minuutin haudutus riitti) ja valuta ne siivilässä. Nuudeleita voi pätkiä saksilla vähän lyhyemmiksi, jos haluaa. Kaada nuudelit takaisin kattilaan ja sekoita niihin seesamiöljy, soija, sokeri ja muutama pyöräytys mustapippuria myllystä.

Suikaloi kesäkurpitsa, porkkanat ja paprika. Purista sienistä liika neste pois ja suikaloi ne. Pilko sipulit. Paista kasviksia ja sieniä öljyssä muutaman minuutin ajan, mutta älä paista niitä pehmeiksi. Nosta kuppiin odottamaan.

Paista lihat 2-3 erässä kuumalla pannulla.

Sekoita nuudelit, kasvikset ja lihat keskenään. Anna vetäytyä 10 - 15 minuuttia ennen tarjoamista.


Kimchi Finland -sivuilla on hyvä selostus chapchaesta resepteineen. Pinaatti näyttäisi myös muiden netissä vastaan tulleiden ohjeiden mukaan kuuluvan tähän ruokaan, mutta meidän kirjassamme sitä ei kyllä mainittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti