sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Kievin kana

Miksi en ole törmännyt Kievin kanaan aiemmin??? Saati että olisin sitä syönyt! Kuulemma siksi, että en ruokaile Armastuksen työpaikkaruokalassa. Vai niin.

Mietiskelin siis eilen, että mitä tehtäisiin broiskuista. Ettei aina niitä samoja vanhoja. Kannatti miettiä ääneen, sillä ruokaehdotus tuli nopeasti: Kievin kanaa. Oikein tietokonneelta minulle näytettiin, että millaisesta ruuasta on kyse. Hetken googlailtuani päädyin soveltamaan oman versioni (netistä siis löytyy useampia tapoja tehdä tämä). Meidän broiskut olivat ohuita fileitä, siispä vähän nuijin niitä ja täyttämisen jälkeen taitoin kahtia. Oikeaoppisesti (?) fileisiin (kaiketi niitä paksumpia) tehdään tasku, johon täyte laitetaan. Minä en totellut alkuperäisohjetta myöskään paistamisessa - oikeasti uppopaistetaan, mutta minä paistoin pannulla ja loppukypsennys tapahtui uunissa. Ja kas, makoisia tuli! Jopa niin makoisia, että taivastelin, että miksen minä oo näitä aikaisemmin saanut!! Liha oli mehevää, kaiketi maustevoin ansiosta. Kievin kanan kanssa syötiin sitruunarisottoa. Aika hyvä valinta oli se.


KIEVIN KANA Kotiharmin tapaan

1 pkt broilerin ohuita fileitä (nyt paketissa oli 5 reilua filettä)
suolaa, mustapippuria

25 g voita
3 tl sitruunamehua
vähän sitruunankuoriraastetta
1 tl persiljaa (kuivattua)
1 pieni valkosipulinkynsi

cocktailtikkuja

1 kananmuna
1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja

Tee ensin maustevoi. Voin on syytä olla vähintäänkin huoneenlämpöistä, jotta muut aineet sekoittuvat siihen hyvin. Sekoita siis täytteen ainekset keskenään ja laita maustevoi sitten pakastimeen kovettumaan. Minä muotoilin siitä lautaselle "kuution", mutta kelmuunkin siitä voisi tehdä jonkinlaisen pötkön. Pakasteessa jäädyttäminen on tarpeen, sillä muuten voi sulaa liian äkkiä, eikä ehdi mehevöittää lihaa. Näin luulen minä.  Ota voi pakastimesta, kun se on jähmettynyt. Eli aika pian.

Nuiji fileitä hiukan, mutta varo rikkomasta niitä. Ripottele suolaa ja mustapippuria fileille, molemmin puolin. Leikkaa voista yhtä monta palaa kuin fileitäkin on. Laita jokaiselle fileelle voipalanen ja taita file kahtia. Kiinnitä cocktailtikuilla (minä laitoin molemmille puolille yhden ja hyvin pysyivät kiinni). Riko kananmuna syvälle lautaselle ja laita vehnä- ja korppujauhot omille lautasilleen. Kääntele kanat ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista esim. nestemäisessä margariinissa pannulla, kunnes saavat kauniin värin. Meidän leikkeemme olivat tässä vaiheessa vielä punertavia, joten heitimme ne uunivuokaan ja paistoimme 200 asteessa n. 15 minuuttia.


SITRUUNARISOTTO (kahdelle)

oliiviöljyä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
n. 1/2 tl kurkumaa
1,5 dl risottoriisiä
1/2 dl valkoviiniä
4-5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
muutama suikale sitruunankuorta
1 dl herneitä
puolikkaan sitruunan mehu

Keitä noin puoli litraa vettä esim. vedenkeittimellä. Pilko sipulit ja kuullota niitä hetken ajan. Lisää riisi ja kurkuma ja sekoittele. Kaada joukkoon valkoviini. Lisää kuumaa vettä sen verran, että riisit juuri ja juuri peittyvät. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen. Lisää myös liemikuutio ja sitruunankuorisuikaleet. Lisää vettä aina aika ajoin, älä päästä kiehumaan liian kuivaksi. Risotto on valmista, kun riisit ovat pehmenneet, mutta niissä on vielä purutuntumaa. Oma risottoriisipakettisi antaa osviittaa keittoajasta. Ihan lopuksi lisää (pakaste)herneet ja puolikkaan sitruunan mehu. Sekoita, kuumenna, tarjoile!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti